2018. 04. 21.
 
A kerékpár története
Napjainkban közel 1 milliárd kerékpárt használnak világszerte, sikerét annak öszönheti, hogy abban a korban született, amikor az emberek hirtelen tömegesen vágytak az egyéni jogok alapján az egyéni élményekre. A kerékpár új távlatokat nyitott, felvetette a hosszabb utazás lehetőségét az emberek előtt.
 
 
Fejlődésének fontosabb állomásai:

• 1817: "vesszőparipa" - Carl Friedrich Christian Ludwig Drais von Sauerbronn báró
A gúnyolódó újságok azt írták, hogy a báró futógépén óránként 14 kilométer távolságot tud megtenni. A "draisienne-láz" magával ragadta egész Franciaországot és Angliát, azonban megszokni, megszeretni a korabeli utakon való zötykölődést nem igazán lehetett.

• 1839: taposópedál - Kirkpatrick Macmillan
Az első valódi kerékpár megalkotójának tartják, bár ő nem fogta fel találmányának jelentőségét. Házára is ezt írták később: "Jobbat alkotott, mint amiről tudott."

• 1861: velocipéd - Pierre Michaux
Pierre Michaux megalkotta a michauline-t, aminek pedáljai az első keréken voltak. Az igazi őrület az 1867-es párizsi világkiállítás során
robbant ki: Liverpoolban megalakult az első kerékpárklub, az első feljegyzett bicikliversenyt ekkor tartották, a 2 kilométeres távot az angol James Moore teljesítette leggyorsabban (3 perc 50 mp), aranyérmét magától III. Napoleontól vehette át. 1877-ben már 50 000 velocipéd volt forgalomban Angliában. Országonként más-más nevet kapott az új szerkezet: az angolok penny-farthingnak (fabatka, fitying), a franciák grand-binek (nagy kettős) az amerikaiak pedig egyszerűen ordinarynak nevezték.

. 1885: biztonsági kerékpár, lánchajtással - John Kemp Starley
1885-ben John Starley mutatta be a Rover Safetyt. Kidolgozta a ma is használatban levő vázat, és a döntött kormányrudat.

• 1888: pneumatikus gumiabroncs - John Boyd Dunlop
Az ír állatorvos fia új triciklijével állandóan "szétbarbárkodta" a kertben a füvet, ezért az apa szerette volna valamivel letompítani a kereket. Először vízzel töltött locsolócsővel próbálkozott, de ez túlságosan rugalmatlannak bizonyult, így levegővel fújta tele és ezzel újra feltalálták a pneumatikot.

• 1970-es évek: mountain bike

• 1990-es évek: rekumbensek, "fotelbringák"
A kerékpárnak sok feltalálója volt, így jogos, amit Lord Charles Beresford mondott 1896-ban, amikor már 4 millió biciklista rótta az utakat: "Akárki találta fel a kerékpárt, megérdemli az emberiség köszönetét."

 

I-média Kft. I 9400 I Sopron, Táncsics Mihály u.20 I Tel.: +36 99 510 083, 99 510 084 I info@fertoparton.hu
Sign Reklámgrafikai, Sopron